diumenge, 22 de març del 2015

HIPOCROMÀTICA

Himantoglossum robertianum hipocromàtica

Aquesta és una de les orquídies més estesa a les nostres comarques, ja que passejant per qualsevol carretera les podem veure al marge d'aquetes, amb molta freqüencia i realment no els hi fem gaire cas, tant a l'Alt com al Baix Empordà ni ha una bona presència.

El que no és tant normal es que es que aquests exemplars siguin albins, i tenim la sort de poder disfrutar de dos exemplars a la comarca del Baix Empordà. 







5 comentaris:

  1. Albina vol dir que les flors són blanques i no que no tenen pigment ( és a dir, acromàtics) com jo em pensava fa un temps donat que la pigmentació verda i blanca la tenen.
    La verda está clar que ve de la clorofil·la dels cloroplasts, la blanca no ho sé i ni molt menys les pigmentacions normals. ¿Tu saps perquè és produeix aquesta absencia de pigmentacions normals i es substitueix per la blanca?

    Jo sé que en els arbres a la tardor es redueix la quantitat de clorofil·la en relació a altres com per exemple la xantofil·la i per això aquestes tonalitats ocres i vermellos però en el cas de les plantes vaig ben peix.

    Es clar que podriem divagar un fotimer i en física es diu que la llum que observem és la llum reflexada i... però seria complicar-ho massa.

    Si saps el perquè succeeix aquesta raresa ja m'ho faràs saber ;)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bon dia dani després d'estar intentant treure l'entrallat d'aquet tema , i parlant amb gent coneixedora del mon de les orquídies t'ajunto la informació : albines són les plantes que estan totalment desprovistes de clorofil.la i per tant TOTA la planta és blanca. Hipocromàtiques en canvi els hi falta la pigmentació pròpia de les flors i per tant només aquestes són blanques. Les albines tenen la seva supervivència molt compromesa en dependre només de l'aliment que puguin rebre del fong i per tant són força rares de trobar.

      Pertant la majoria d'orquidies blanques que trobem , com poden ser Himatoglossum robertianum, orchis simia , scolopax , que son les que jo he vist les hem d'anomenar hipocromàtiques, i el perquè es produeix, seguirem investigant.

      Elimina
    2. Merci per l'explicació Albert.
      Té molta lògica. Suposo que les plantes albines no deuen viure gaire o fins i tot no es deuen desenvolupar ja que entenc que sense clorofil·la no es pot produir ñes reaccions químiques necessàries per a la fotosíntesi i per tant la saba bruta no es pot transformar en saba elaborada per la qual cosa la planta no s'alimentaria i probablement malvisques de les reserves de la propia llavor...

      Estic especulant no sóc pas biòleg i ni molt menys botànic.

      Elimina
  2. Veureu que amb pocs dies hi haurà un esclat ben fort de floració, no té res a veure al que hi va haver l'any passat. La pluja de final d'estiu i de principis d'hivern fan pensar, junt a les d'aquesta setmana que tindrem una primavera ben florida. Una abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Eduard , realment aquest any pinta molt millor dona gust passejar pels terrenys humits i no tant axerreits com altres anys ens hem trobat .

      Elimina