dijous, 30 d’abril del 2015

ANACAMPTIS PYRAMIDALIS

Anacamptis Pyramidalis

Avui parlarem d'una orquídia molt abundant a casa nostra.  L'Anacamptis Pyramidalis, una planta que a casa nostra la podem trobar en molts llocs inclús en llocs bastant àrids i secs.

Molt a prop de casa a "La Garriga", un paisatge  molt característic de casa nostra on podem veure les restes de paret seca tan característiques i les barraques de la mateixa, restes del que va ser una zona cultivada plena en molts casos d'oliveres i vinya, que contiua a dia d'avui maravellant-me de l'esperit de aquella gent,  pagesos com jo, diem de professió o gent que tenia una petita finca o parcela per obtenir petites produccions per ajudar a l'economia familiar o a la propia subsitència.
 Avui un paratge "perdut" invadit per la vegetació descontrolada, i pels pins, un dels grans enemics del paisatge de casa nostra, que va quedar al descobert en el tràgic incendi que va assolar el nostre estimat Emporà. 
En aquest espai i viu aquesta planta que dona color als llistonars secs. Difícil de fotografiar pero molt aradable  a la vista en un entorn sec i àrid d'on sobresurt per donar-li color.






dissabte, 25 d’abril del 2015

SERAPIAS PARVIFLORA

Serapias Parviflora 

Avui parlarem d'una orquídia molt poc abundant a Catalunya, aquesta és la Serapias Parviflora, en català anomenada gallets.

Com que l'Eduard Marquès, autor del bloc Fotografia nocturna de l'Empordà, molt recomanble de donar-hi una ullada per les seves espectaculars  fotos nocturnes de paisatge i ara de macro, en una entrada anterior ens feia saber que les serapies ja començaven a esclatar, avui he aprofitat per donar-hi un tomb , i realment ja estan espectaculars tant les Lingua, que fare l'entrada més endavant com la parviflora.

Es una espècie molt bonica, d'uns colors molt vius, és molt agradable a la vista, ja que sobresurt per sobre de la resta de vegetació que l'envolta. És fàcil confondre-la amb la Serapias Lingua, la seva germana gran, molt més abundant a la nostra comarca i a tot Catalunya. 

Aquesta és una altra de les espectaculars espècies d'orquídies que podem trobar a l'Empordà. 












dijous, 23 d’abril del 2015

ORCHIS PROVINCIALIS

Orchis Provincialis

Avui parlarem d'una bonica orquídia, no gaire abundant a Catalunya, però que tenim la sort de poder-ne disfrutar al nostre Empordà. Aquesta és l'Orchis provincialis, una planta que no sent exageradament gran, pot oscilar entre els 15 i els 35 cm aproximadament, podem trobar exemplars molt robusts , i d'altres molt més gràcils, amb les fulles tacades i d'un bonic color groc pàlid, que fa molt difícil de fotografiar.

Les imatges que acompanyen aquest entrada estan preses a l'Alt Empordà , en un boníc balcó , des d'on podem observar la magnífica plana Empordanesa. 








dissabte, 18 d’abril del 2015

OPHRYS LUTEA

Ophrys lutea 


Avui, parlarem de l'Ophrys lutea o abellera groga en català. 

Aquesta és una planta bastant abundant a Catalunya i també a la nostra comarca, d'un color groc molt bonic, i alhora molt difícil de fotografiar. Com sempre els colors grocs i a ple camp, per la facilitat a que quedin sobreexposats o si no tenen suficient temps d'exposició que no agafin el color adeqüat. 

Les fotos que us presento son preses part a l'Alt Empordà i algunes a la Catalunya Nord, 

Aquesta espècie presenta també hibridacions amb altres orquídies , i malformacions molt interessants, sobretot en zones amb una gran població de les mateixes , però les deixarem per una altra ocasió per no fer pesada l'entrada. 










dimecres, 15 d’abril del 2015

ORCHIS OLBIENSIS

Orchis mascula ssp. olbiensis

Avui toca parlar d'un estirp de l'Orchis mascula , aquesta és la orchis olbiensis, pertanyen al grup mascula i el que identifica és el seu espero llarg , amb una certa forma "fàlica" característica. 

Aquesta respecta  la mascula propiament és una mica més estilitzada i més delicada amb les flors no tan agrupades i d'uns colors no tan vius, pero realment molt bonics. 

Algunes de les fotos estan  preses al Baix Empordà en un raco de la costa amb vistes sobre el Mediterrani i les altres a l'Alt Empordà, situades en un espectacular  balcó, des d'on dominen tota la Plana Empordanesa. 











diumenge, 12 d’abril del 2015

ORCHIS PURPUREA

Orchis Purpurea 

Una bonica orquída , presento avui, que en català es pot anomenar orquis purpuri. 
Aquesta és una espècie , que no es molt present a Catalunya , pero tampoc és una raresa, amb uns colors molt macos , que contrasten amb el medi on sol ser present , de llistonar i terreny ressec, amb uns colors que van del blanc al porpra . 

Aquestes que us presento avui estan preses a la Catalunya Nord, aprofitant una visita a cercar altres exemplars que no son presents a casa nostra. 

Us deixo unes quantes imatges, la primera de les quals amb una sonrient "careta" per encetar una nova setmana amb bon humor.










dijous, 9 d’abril del 2015

NEOTINEA MACULATA

Neotinea Maculata

Avui parlarem d'una orquídia molt petitona, aquesta és la Neotinea maculata, tot i que en les fotos que us presento no te gaires màcules , a les fulles basals, i tampoc te un color molt rosadet a les flors.
El seu hàbitat en aquest cas és a sota els pins, cosa que fa que sigui molt dèbil i fràgil, i molt difícil de fotografiar dignament. 







diumenge, 5 d’abril del 2015

EL CEMENTIRI DE FIGUERES

El Cementiri de Figueres

La nit del Dissabte Sant l'Ajuntament de Figueres va organitzar una visita al cementiri, per descobrir el patrimoni del mateix. Amb uns guies de luxe, el biòleg Josep Maria Dacosta, la historiadora Mariona Seguranyes i el Doctor Narcís Bardalet. I Una il.luminació espectacular de Bruno Pérez.

Un lloc on no acostumem a anar a fer fotos tot i que és un dels meus projectes personals, fer fotos als diferents cementiris de la comarca, que haurà d'esperar potser quan hem jubili. 

La veritat és que va ser una visita realment interessant , tant pel que fa a coneixer el patrimoni artístic d'un conjunt tan singular, com per l'exposició i totes les anecdotes i curiositats que ens va explicar el Doctor Bardalet. 



Una de les curiositats que ens va explicar el Dr. Bardalet, és la presència dels Masons en el cementiri amb la gran quantita de triangles que representen aquest corrent, i cuirositats  .



Hi ha nínxols de tota mena on hi ha tot típus de gent enterrats, alguns com els assessinats a Figueres durant la guerra civil. 



El viatge a l'infinit que pot representar aquest camí de llum 


Una menció especial a l'autor de l'espectacular il.luminació que va voler fer a la seva família. 



El Dr. Bardalet explicant el nínxol on està enterrat el germà petit de Salvador Dalí que es deia igual que el geni Empordànes, cosa que marcà la seva personalitat i la seva Vida.  


Els detalls constructius de les tombes més antigues son realment espectaculars, i la lluna plena, que és l'encarregada de marcar la Setmana Santa fa de centinella de totes elles. 


Per acavar una imatge del encarregat de la il.luminació del cementiri,  la qual li dona un punt de vista especial, místic, acollidor, diferent ... o el que cada persona  pot interpretar de forma diferent, el Bruno Perez Junca de  lightsevents






dijous, 2 d’abril del 2015

OPHRYS TENTHREDINIFERA

Ophrys Tenthredinifera. 

Avui toca parlar d'una orquídia molt bonica amb uns colors most vistosos, aquesta és la ophrys tenthredinifera, una orquídia present a la nostra comarca , i que dona molt de joc fotogràficament, pels seus vistosos colors. 

Es fa en una varietat bastant amplia d'ambients, i avui us presento unes quantes imatges de la mateixa , juntament amb alguna raresa dintre la mateixa espècie. 

Espero que en disfruteu i recordeu  que si mirem a terra de tant en tant quan passegem pel nostre territori, segur que ens emportem alguna sorpresa interessant. 

I sobretot si alguna planta no la coneixem repectem-la,  la biodiversitat del nostre entorn és el més important. Un ramet de flors pot fer molt bonic en un pot durant un o dos dies, pero una planta en el medi pot fer molt bonic durant molts anys consecutis  i per molta gent. 


Ophrys Tenthredinifera
Algunes vegades tenim la sort de trobar un exemplar hipocromàtica, es a dir que no te color en les seves flors quedan de color " blanc " 

Ophrys Tenthredinifera hipocromàtcia
Es molt interessant saber que les orquídies cada una te esl seus pol.linitzadors aqui hi trobareu molta més informació per si us interessa. 

Ophrys Tenthredinifera amb el seu pol.linitzador
Ophrys Tenthredinifera
Ophrys Tenthredinifera
Grup d'Ohrys Tenthredinifera
Ophrys Tenthredinifera
Algunes vegades es produeixen malformacions. 

Ophrys Tenthredinifera malformació